top of page

Utflykter

Aktiviteter att hitta på under din vistelse

Sandhamn_February_2013_04.jpg

Sandhamn

Sandhamn är en idyllisk ö belägen i Stockholms skärgård. Ön är känd för sin vackra natur, sandstränder och charmiga skärgårdsby. Här finns det mycket att göra för besökare:

 1. Utforska naturen: Sandhamn erbjuder fantastiska möjligheter att vandra, cykla och njuta av den natursköna omgivningen. Det finns flera vandringsleder och cykelvägar som leder till pittoreska platser och panoramautsikt över skärgården.

 2. Bada och sola: Sandhamn har fina sandstränder och klart vatten där man kan bada och koppla av. Det är perfekt för att njuta av solen och ta ett uppfriskande dopp under sommarperioden.

 3. Segling och båtliv: Sandhamn är en populär destination för seglare och båtälskare. Här kan man hyra båtar eller segla med egen båt och utforska skärgårdens vackra öar och vikar.

 4. Mat och dryck: Sandhamn har flera restauranger, caféer och pubar där man kan njuta av god mat och dryck. Här kan man smaka på färska skaldjur och andra lokala specialiteter med havsutsikt.

 5. Evenemang och segeltävlingar: Sandhamn är även känt för att vara värd för olika segeltävlingar och evenemang, som exempelvis årliga Seglarveckan. Detta lockar både seglare och åskådare som vill uppleva spänningen och stämningen kring dessa evenemang.

Du kan åka till Sandhamn med båt från Stavsnäs och då tar resan drygt en timme. Under sommaren så kan du också åka till Sandhamn från Strömkajen. Det går flera turer varje dag till Sandhamn.

Sommartid går även Nord/Sydlinjen via Sandhamn. 

ska-rga-rdsba-tens_dag_nyman.jpg

Vaxholm

Vaxholm är en pittoresk stad belägen i Stockholms skärgård. Staden är känd för sin charmiga atmosfär och historiska betydelse. Här finns det mycket att uppleva och göra:

 1. Vaxholms fästning: Ett av stadens främsta landmärken är Vaxholms fästning, en imponerande fästningsanläggning som har skyddat Stockholms inlopp sedan 1500-talet. Besökare kan utforska fästningen, lära sig om dess historia och njuta av den fantastiska utsikten över skärgården.

 2. Småstadskänsla och charmiga gator: Vaxholm erbjuder en genuin småstadskänsla med pittoreska gator, färgglada trähus och mysiga butiker. Det är trevligt att promenera runt och upptäcka de charmiga kaféerna, restaurangerna och de lokala hantverksbutikerna.

 3. Skärgårdsliv: Vaxholm är en bra utgångspunkt för att utforska den omgivande skärgården. Man kan hyra båtar eller åka på guidade båtturer för att upptäcka de vackra öarna och vikarna i närheten. Det finns också möjligheter till bad, fiske och andra vattensporter.

 4. Kultur och konst: Vaxholm är känt för sin konstscen och har flera gallerier och konsthantverksbutiker att besöka. Det finns också möjligheter att uppleva musik, teater och andra kulturella evenemang under sommarsäsongen.

 5. Mat och dryck: Staden har ett bra utbud av restauranger och caféer där man kan njuta av både lokala och internationella rätter. Färsk fisk och skaldjur är populära val på menyn.

För att ta sig till Vaxholm rekommenderar vi att åka via Rindö med bilfärjan. På väg ut mot färjeläget ligger Siggesta gård som har en trevlig restaurang och fik.

Här är en färdbeskrivning hur du tar dig till Vaxholm

bateau-archipel-stockholm.jpg

Grinda

Grinda är en charmig ö belägen i Stockholms skärgård och är ett populärt resmål för naturälskare och de som söker avkoppling. Här finns det mycket att göra och uppleva:

 1. Naturvandringar: Grinda erbjuder vackra naturstigar och vandringsleder som tar dig genom skogar, ängar och klippor. Utforska öns natursköna omgivningar till fots och njut av lugnet och stillheten.

 2. Bad och sol: Grinda har flera fina badplatser där besökare kan njuta av en uppfriskande simtur i det klara vattnet eller koppla av på soliga klippor och sandstränder.

 3. Båtliv och fiske: Med sin närhet till havet är Grinda ett utmärkt resmål för båtliv och fiske. Hyr en båt eller ta med egen och utforska de omgivande öarna eller prova lyckan med fiske i skärgårdens vatten.

 4. Boende och restauranger: På Grinda finns det möjlighet att övernatta på vandrarhem eller i stugor med natursköna omgivningar. Njut av god mat och dryck på någon av öns restauranger som erbjuder både lokala specialiteter och internationella rätter.

 5. Utflykter och kajakpaddling: Det finns möjligheter att göra utflykter till närliggande öar eller hyra kajaker för att utforska skärgården på egen hand. Upplev det unika skärgårdslandskapet och njut av friheten som kajakpaddling ger.

För att ta sig till ön Grinda måste man åka skärgårdsbåt från Strömkajen inne i Stockholms city. 

img_0023.jpg

Svartsö

Svartsö är en vacker ö belägen i Stockholms skärgård, öster om Vaxholm. Ön är känd för sin natursköna miljö och lugna atmosfär. Här finns det mycket att göra för naturälskare och de som söker avkoppling:

 1. Naturvandringar: Svartsö erbjuder flera vandringsleder och stigar som tar dig genom tät skog, pittoreska ängar och längs klippiga stränder. Utforska den vackra naturen till fots och njut av lugnet och stillheten.

 2. Bad och sol: Det finns fina badplatser på Svartsö där du kan njuta av att simma i det klara vattnet eller koppla av på soliga klippor och sandstränder. Passa på att sola och ta ett uppfriskande dopp under sommarperioden.

 3. Fiske och båtliv: Svartsö är ett utmärkt resmål för fiskeentusiaster. Ta med ditt fiskeutrustning och prova lyckan i de omgivande vattnen. Det finns också möjligheter att hyra båtar och upptäcka skärgården på egen hand.

 4. Camping och övernattning: På Svartsö finns möjligheter att campa eller hyra stugor för en längre vistelse. Det är ett utmärkt sätt att komma närmare naturen och njuta av den avslappnade skärgårdsatmosfären.

 5. Utflykter och picknick: Ta med en picknickkorg och njut av en härlig dag i naturen. Det finns gott om platser att slå sig ner och njuta av en god måltid eller bara koppla av medan du tar in den vackra omgivningen.

För att ta sig till Svartsö åker man båt från Strömkajen inne i Stockholms city. 

gustavsberg.jpg

Gustavsberg - Sthlm City

Från Gustavsberg finns det möjlighet att ta båttransport till Stockholms city, även känd som Stockholm City Sightseeing. Det finns flera färje- och båtförbindelser tillgängliga som erbjuder en vacker och avkopplande resa genom Stockholms skärgård.

Vanligtvis avgår båtarna från Gustavsbergs hamn och går sedan genom skärgården och in till centrala delar av Stockholm, som Nybrokajen eller Slussen. Resan tar vanligtvis runt en timme, beroende på färje- eller båtlinje och tidtabell.

Det är en fantastisk möjlighet att uppleva den unika skärgårdsmiljön samtidigt som man bekvämt når Stockholms innerstad. Under resan kan man njuta av de vackra vyer, passera förbi olika öar och kanske till och med se några av de kända sevärdheterna längs kusten.

Det rekommenderas att kolla upp tidtabeller och priser för att planera resan i förväg, eftersom det kan finnas olika alternativ och avgångstider beroende på säsong och dag i veckan. Det är också bra att notera att färjetrafiken kan vara beroende av vädret och kan vara begränsad under vintermånaderna.

Fjäderholmarna.jpg

Fjäderholmarna

Fjäderholmarna är en grupp små öar belägna i Stockholms skärgård, bara en kort båtfärd bort från centrala Stockholm. De är populära bland både lokalbefolkningen och turister som söker en avkopplande och naturskön tillflyktsort.

Fjäderholmarna erbjuder en rad olika aktiviteter och sevärdheter för besökare. Här kan man njuta av pittoreska promenader längs de vackra kuststigarna, upptäcka öarnas rika flora och fauna eller bara koppla av på de soliga klipporna och njuta av den friska havsluften.

En av huvudattraktionerna på Fjäderholmarna är det levande kulturarvet. Öarna har en lång tradition av hantverk och konst, och det finns flera verkstäder och butiker där besökare kan titta på och köpa handgjorda produkter som glas, keramik och smycken. Det finns även möjligheter att delta i workshops och lära sig olika hantverkstekniker.

Mat och dryck är en annan höjdpunkt på Fjäderholmarna. Det finns flera restauranger och kaféer där man kan njuta av färsk fisk och skaldjur samt andra lokala delikatesser. Att sitta vid vattnet och äta en läcker måltid är en oförglömlig upplevelse.

För den som är intresserad av historia och kultur finns det också möjligheter att besöka Fjäderholmarnas ölbryggeri, som är ett av Stockholms äldsta bryggerier, eller att utforska Fjäderholmarnas fort, som har en spännande militärhistoria.

För att ta sig till Fjäderholmarna åker man båt från Strömkajen inne i Stockholms city. 

bottom of page